I backspegeln

Nu börjar den finaste tiden ” vårvintern” . Påsken är i antågande och man kan inte längre sitta inne utan måste ut och möta solen på Kalixälven …

Förkortade vintern åtskilligt med fjortondagars resa till Thailand tillsammans med min kära vän Gundalill . Resan bokades för drygt två år sedan och efter många om och men från resebolagets sida och Coronakarantän så blev Thailandsresan verklighet i slutet på januari. 

Fyra dagar med sol och bad på Kata Palm Resort & Spa med mycket av allt, sol, bad, turister, trafik och uteliv. Solfaktor 50+ behövdes insåg vi ganska snart och svalka sig i det ljuvliga varma vattnet var det bästa av allt!

En biltur på drygt två timmar och vi var framme vid nästa anhalt på resan, Our Jungle Camp i Khao Soks nationalpark med övernattning i trädhotell . En vacker plats med höga berg ,frodig grönska och exotiska blommor men även kända krukväxter som här växer som buskar och träd. En extra djungeltur efter lunch blev bokad vilket visade sig vara ett misstag, inte mycket av intresse på turen om man inte är specialintresserad av spindel och skorpionbon och dessutom vickade jag mitt knä som grädde på moset. Trots allt fick vi en fin kväll på verandan på vårt trädhotell och somnade till ljudet av cikador och änder nere i floden som snattrade oavbrutet. Morgon därpå hämtades vi av guiden Chai för att  åka till Cheow Lan Lake för en övernattning på en flytande bungalow , ett besök i en grotta med stalagmiter och stalaktiter, ännu en djungelvandring där vi lärde de oss allt om bambu och gummiträd… försedd med en vandringsstav och värktabletter så klarade jag den vandringen hyfsat och att en ev hungrig tiger som skulle finnas i närheten fick tanten att öka farten!
Sussade gott den natten på lugnt vatten. Tidigt uppe för en  morgontur med hopp om att få se för att se vilda elefanter, det skulle finnas en liten hjord på tolv individer som man kunde se när de gick ner för att dricka, tyvärr hade vi inte den turen på vår sida. Hörde elefanterna och såg bambuträdens kronor vaja, så de var nära men väldigt svåra att se i all grönska. Vår guide tog en bild med min kamera och det går med god vilja att urskilja ett elefanthuvud i det gröna dunklet. Några nyfika apor fick vi i alla fall syn på, lekande unga makaker som svingade sig i lianerna och en skyggare mamma med sitt lilla barn. Så fina.

Både människor och djur har flyttats från stora områden som lagts under vatten för detta gigantiska dammprojekt .Väldigt speciellt landskap med de höga smala klippformationerna och svårt att tänka sig hur det såg ut innan detta blev Cheow Lan Lake. Sjön har ett djup på 90 meter som mest . På vägen tillbaka åkte vi till några speciella kalkstensformationer i de traditionella långriggade båtarna som är ganska ranka, det gällde att sitta still mitt i båten och med obligatorisk flytväst på! Hemgjord kokosglass kunde man köpa ute på sjön, vilken lyx! Tillbaka till verkligheten, steg vi iland och åkte till sista anhalten på resan Khao Lak

Sista fem dagarna tillbringade vi på Outrigger Khao Lak Beach cirka femton minuter med bil från centrala Khao Lak, ett fantastisk ställe alldeles nära havet helt utan kommers , ett fridfullt paradis där man bara kunde vara. Långa sandstränder glest befolkade inbjöd till långa barfota vandringar, På promenadavstånd låg små strandrestauranger där man kunde äta middag under bar himmel. Att få sitta på första parkett och se solen gå ner i havet var magiskt

Jag börjar förstå dom som gärna återvänder till Thailand. 

Ha det gott nu i vårsolen! 

Kata Beach

Khao Soks nationalpark

Our Jungle Camp

Cheow Lan Lake

Outrigger Khao Lak Beach Resort

Majmånad, våren är välkomnad och vintern har rasat ut om än motvilligt!

Under många år har jag haft glädjen att möta våren på Tjörn! Trots bakslag i vädret med kyla och snöstorm så bangar inte flyttfåglarna för att starta upp igen! Tänker på Karin Boyes dikt ja visst gör det ont när knoppar brister varför skulle annars våren tveka varje gång jag ser kastanjens svällande knoppar slå ut men nuförtiden känner jag bara oförvanskad glädje över fåglarnas iver att få bilda bo igen och koltrasten som drillar natten igenom utanför vårt sovrumsfönstrer. Det välbekanta ljudet av gudingarnas ”ooanden”, dessa vackra herrar som kråmar sig för ådorna som väljer noga bland många friare. Hör en fasantupps rop någonstans ifrån, snurrar runt och blir varse denna praktfågel som värdigt stegar över vägen, jag bugar mig. Slånbärsbuskarna har börjat blomma till lycka för humlorna Strandskatorna med sina röda ögon , lysande oranga näbb och snygga svartvita dräkt har bjudit på fågelromansens mest intima. Gröngölingen har redan boat i den stora tallen även i år. Lilla hackspetten trummar och lyssnar efter svar. Rödhaken drillar och stenskvättan skvätter. Råbocken skäller uppe bland bergen och tittar ner. Småskraken simmar ut mot havet och skarven flyger vidare. Livsgläden i naturen inger hopp som värmer både kropp och själ

Dags att gå hem och äta frukost med min kära Calle och känna sig lite lycklig ändå!

Kramar!

Ännu en grå decemberdag!

Jag har ägnat några dagar att leta bilder för ett speciellt tema i mina dåligt organiserade hårdiskar som gett trötta ögon och ingen utdelning! Huvvaligen! Men det hade det goda med sig att jag hittade många gråvädersbilder och fick ögonkontakt med flera pippisar! Snart är det Lucia och dags att tända tredje ljuset i advent! Vi behöver allt ljus vi kan få i denna jämmerdaldal där vi kurar i våra hem och väntar på befrielsen ska komma efter nyår! Förbereder julen så smått och julkort ska det bli även i år fast det inte är mycket roligt som hänt 2020 efter marsmånad! Corona, corona,corona. Glad att jag bor i glesbygd och har två ställen att alternera mellan … En gråvädersdag då de få färgerna som finns framträder desto mer! Ta hand om er och de goda stunderna !

Första maj – en regnig historia

Vanligtvis brukar man arbeta i trädgården om man inte är socialdemokrat och går i förstamajtåget med plakat. Det blev heldagsregn och innesittardag. Tittat på slow tv ”älgvandringen” och haft besök av kanadensare i dammen och bakat matbröd, tittat på mer tv! Redigerat bilder på datorn!

Dags att vända hemåt om några få dagar, dvs till Bäckliden / Kalix-Nyborg för att uttrycka sig mer precist! Känns alltid svårt att lämna Skogsborg och Tjörn denna bästa av årstider, men ser framemot att möta våren hemmavid med islossning, snösmältning och lyssna till tranornas omisskännliga rop.

April och ”love is in the air”

Som vanligt firar vi in våren på Tjörn, i skrivande stund så det regnar det! ”Sommarvädret” som varat nästan en vecka har fått björkarna att spira i grönt och det blommar fullt med vitsippor i min blåsippsskog. Hälsat på nästan alla min fågelkompisar som återkommit för att sätta bo!

Grönjölingen är min favorit och den älskade Staren som blivit så sällsynt ,så roligt att återse. En kamp på skäret om en boplats med många orosmoln i form av kråkor och trutar som gärna rövar ägg. Ådan som väljer noga mellan sina fem friare och har ett fasligt sjå med dessa trånande gudingar. Stenskvättan framträder så fint mellan hav och sten. Rödhaken och koltrasten sjunger vackert från morgon till kväll. Strandskatan flyger vacker och färgglad lockar till kärleksmöte. Den lilla hackspetten bygger på sitt bo och skickar signaler från telefonstolpen som ljuder vida omkring! Dags att vakna nu för nu är det vår!

Vårhälsningar!

Konstrundan 2022

28-29 maj kl 11-16

Öppet hus – Spånvägen 9 Kalix-Nyborg

Konstutställning i hemmiljö Foto, digital komposition, skulptur och samt försäljning av konstvykort och bokloppis. Varmt välkomna!