I förrgår Nobelfesten och dagen för mänskliga rättigheter. Det fick mig att minnas Jordnien för 9 år sedan.

En av anledningarna att det blev en Jordanienresa var att se den mytomspunna ökenstaden Petra som räknas ett av världens sju nya underverk och upptagen på Unescos världsarvslista, samt få uppleva Wadi Rum – ett fascinerade ökenlandskap med den röda sanden och de stora klippformationer av sandsten och granit som också känns skulpterade men av naturen själv! Det blev också med kamelritt och te i solnedgången på beduinskt vis.

Starka upplevelser vad gäller kultur men lika mycket mänskliga villkor

Vi bodde i Aqaba, mitt i centrum på ett hotell med inte många stjärnor! Men ändå trevligt!

En dag vid havet visade hur olika vi har det , kvinnor speciellt, självvalt eller av tvång.

Möjligheter att dyka erbjöds, Calle snorklade och jag ägnade mig att fotografera människor på stranden och mötte en trevlig familj på stranden som bjöd in mig i gemenskapen.

Det blev ingen badresa till döda havet vilket också måste vara en upplevelse! Det slutade med sandstorm och en extra dag på Mövenpick Resort ldär livet tedde sig helt annorlunda!

Jordanien har en plats i mitt hjärta mycket beroende på människorna!!

Klippstaden Petra

En dag i klippstaden Petra – Mycket varmt och en lång väg att vandra …så det var en och annan turist som valde ”taxi tillbaka” på kamelryggen eller hästdroska! Helt är makalöst att gå den långa vägen genom klippmassiven med bara en blå strimma av himmelen högt ovan, uthuggna skulpturer, vattenkanaler efter klippväggarna, bredare partier med mötesplatser och tillsist öppnas klippväggen och du ser det berömda vyn och staden med alla dess delar som blev ytterligare känt via filmen med Indiana Jones. Petra byggdes 200 år f Kr och var en storstad med 30.0000 invånare. Centrum för nabatéernas kungadöme och därifrån kontrollerade man handelsvägarna från Indien och Kina och södra Arabien till Rom ,Grekland och Egypten. Häftigt och känslan av karavanerna drar förbi finns kvar. Vi var många som besökte Petra den dagen bl.a kvinnliga jordanska rekryter tillsammans turistgrupper från världens olika hörn på besök i beduinernas land. En oförglömlig dag i kulturhistoriens vagga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.